10 Aralık 2023 Pazar

KİTAP İNCELEMESİ: ŞAİR AYAKLANMASI, İNÖNÜ ALPAT

 ŞAİR AYAKLANMASI, İNÖNÜ ALPAT, HERDEM KİTAP



Tanışmak için elime aldığım anda, kapağından bana bakan ayaklanmanın ustaları bu derlemenin neden yazıldığını anlatıyor aslında. Şiir gibi yaşayanların, kendi hikayesini şairlere emanet ederek bu dünyadan gidenlerin şiirlerle selamlanması, yaşatılması bir görev çünkü onları tanıyanlar için. Neyin görevi bu? Tanımayan bilmeyenler için umut ve direnç olma görevi bence.
Kimi zaman bir yoldaş kalemi oynatan elin sahibi, kimi zaman İbrahim Karaca, Ahmet Telli gibi bu işin ustaları... Yüreğindeki duygular, bilincinin emriyle ayaklanan şairler, kimi zaman da Hrant Dink için bir araya gelip daha büyük ayaklanmaların müjdesini veriyor. Haziran Ayaklanması, 10 Ekim Gar Katliamı en yakın dönemde yaşananların da tarihe şiirlerle not düşüldüğü bu çalışma hepimiz için bir kaynak aynı zamanda. "Devrimciler ölür, devrimler sürer." sözünü sık sık hatırladığımız bu coğrafyada, keşke bu ölümler hiç olmasaydı da bu şiirler yazılmasaydı diyoruz bazen. Ama iyi ki bu topraklarda böyle insanlar yaşadı, inandığı değerler uğruna yaşamını ortaya koymaktan kaçmayanlar yaşadı diyoruz daha çok.
Yaşam hakkının sömürü için, sermaye için ortadan kaldırılmadığı, emeğin hakkıyla yaşadığımız bir dünyanın mümkün olduğunu onlar öğretiyor çünkü.
İnönü Alpat, bu şiirleri derleyerek bizim için umut derlemiş aslında. Unutmamak, bizden koparılanların adaletini istemek için gerekçe vermiş bizlere.
Bir tarih kitabı gibi bile okunabileceğini düşündüğüm bu kitap için teşekkürler İnönü Alpat'a, bu tarihi yaratan ve yaşatanlara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Söyleşi: Mansur Ayık'la yeni romanı Hiç Kimse'den yola çıkıp edebiyatı ve hayatı konuştuk...

https://www.edebiyathaber.net/mansur-ayik-toplumsal-curumeye-karsi-bir-yuzlesme-romani-yazmak-istedim/ Mansur Ayık: “Toplumsal çürümeye karş...